Erilaiset lämpöpumput ovat nykyisin yksi suosituimmista ja energiatehokkaimmista ratkaisuista asuin- ja liiketilojen lämmitykseen ja viilennykseen. Teknologian edistyessä ja energiakustannusten noustessa ilmalämpö-, maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumput ovat nousseet avainasemaan kestävyyttä tavoiteltaessa.
Huollon merkitystä ei voi lämpöpumppujen kohdalla väheksyä, sillä säännöllisesti ja asiantuntevasti toteutettuna se varmistaa laitteiston optimaalisen toiminnan, maksimoi energiatehokkuuden ja pidentää laitteiden käyttöikää. Lämpöpumpun huolto ei ole pelkästään tekninen velvollisuus – se on myös vastuuta ympäristöstä.
Energiatehokkaat lämpöpumput vähentävät merkittävästi fossiilisten polttoaineiden tarvetta ja pienentävät hiilijalanjälkeä, mutta vain, mikäli ne toimivat niille suunnitellulla tehokkuudella. Lämpöpumpun säännöllinen huolto varmistaa laitteen toimivuuden lisäksi optimaalisen energiankäytön. Näin myös käyttökustannukset sekä lämmöntuotannon sivutuotteena syntyvät päästöt pysyvät mahdollisimman alhaisina.
Lämpöpumpun huoltaminen on vastuullinen teko myös turvallisuuden näkökulmasta, sillä näin minimoidaan esimerkiksi riskit, jotka liittyvät mahdollisiin laitteistovikoihin tai vuotoihin. Oikein huollettu lämpöpumppu on turvallinen sekä käyttäjälleen että ympäristölle.
Tarkastelemme seuraavaksi erilaisten lämpöpumppujen – ilmalämpö-, maalämpö- ja vesi-ilmalämpöpumppujen – toimintaperiaatteita sekä niiden huoltamiseen liittyviä seikkoja.
Ilmalämpöpumpun toiminta ja huolto
Ilmalämpöpumppu on monipuolinen ja tehokas ratkaisu, sillä se kykenee siirtämään energiaa moninkertaisesti omaan sähkönkulutukseensa verrattuna. Ilmalämpöpumppu on myös ympäristöystävällinen valinta; se säästää energiaa ja pienentää lämmityskustannuksia.
Ilmalämpöpumppu hyödyntää ympäristönsä lämpöenergiaa tilojen tehokkaaseen ja energiatehokkaaseen lämmitykseen ja viilentämiseen. Laitteen toiminta perustuu lämmön siirtoon kompressorissa kiertävän kylmäaineen avulla. Tässä on neljä päävaihetta:
Höyrystyminen. Laitteen ulkoyksikössä kylmäaine kiertää höyrystimessä, jossa se absorboi ympäröivästä ilmasta lämpöä. Tämä lämpö muuttaa kylmäaineen tilan nesteestä kaasuksi. Vaikka ulkoilma olisi kylmää, kylmäaine pystyy absorboimaan lämpöä, kunhan lämpötila on kylmäaineen kiehumispistettä korkeampi.
Kompressio. Kaasuksi muuttunut kylmäaine siirretään kompressoriin, joka on laitteen sydän. Kompressorissa kylmäaineen painetta ja lämpötilaa nostetaan puristamalla kaasu pienempään tilaan. Tämän prosessin aikana kylmäaineen lämpötila nousee huomattavasti ympäristön lämpötilaa korkeammaksi.
Lauhdutus. Korkeapaineinen ja korkealämpötilainen kaasu kulkeutuu tämän jälkeen lauhduttimeen, jossa se luovuttaa lämpöä sisätiloihin lämmityksen aikaansaamiseksi. Lämmön luovutuksen jälkeen kylmäaine palautuu nesteeksi.
Paisunta. Lopuksi kylmäaine kulkee paisuntaventtiilin kautta, jossa sen paine ja lämpötila laskevat. Prosessi valmistaa kylmäaineen seuraavaan höyrystymisvaiheeseen, ja sykli alkaa alusta. Viilennystoiminnossa prosessi toimii päinvastaiseen suuntaan: sisätilojen lämpöä siirretään ulos huonetilan viilentämiseksi.
Ilmalämpöpumpun perushuoltotoimet voi suorittaa itse – ja loput ammattilaiselle
Ilmalämpöpumpun huolto on tärkeää laitteen käyttöiän sekä sen toiminta- ja energiatehokkuuden kannalta. Useita huoltotoimenpiteitä voi ja tulee suorittaa itse; tämä auttaa ylläpitämään laitteen optimaalista toimintaa ja vähentää laajempaa korjaustarvetta. Näitä ovat muun muassa:
Suodattimien puhdistus ja vaihto. Sisäyksikön suodattimien säännöllinen puhdistus on yksi tärkeimmistä huoltotoimenpiteistä. Suodattimet keräävät pölyä ja ilmassa olevia hiukkasia, mikä heikentää ilmalämpöpumpun tehoa ja ilmanlaatua. Suodattimet tulee puhdistaa vähintään kerran kuukaudessa imuroimalla tai huuhtelemalla ne vedellä. Tarkemmat tiedot löytyvät laitteen manuaalista.
Sisä- ja ulkoyksikön puhdistaminen. Sisä- ja ulkoyksikön pinnat ja ritilät tulee pitää puhtaina, sillä pöly ja lika voivat haitata ilmankiertoa ja tehokkuutta. Sääolosuhteille usein altistuva ulkoyksikkö voi myös kerätä lehtiä ja muita roskia, jotka tulee poistaa säännöllisesti.
Tarkistettavat seikat. Sisä- ja ulkoyksikön esteetön ilmankierto ja laitteiston osien kiinnitys on tärkeää tarkistaa omatoimisesti. Varmista, että ulkoyksikön ympärillä on riittävästi vapaata tilaa ilmanvaihdon varmistamiseksi ja että sisäyksikön ilmanpoistoaukot eivät ole peittyneet.
Laitteen toimintakuntoa on helppo tarkkailla myös seuraamalla kondenssiveden määrää. Mikäli kondenssivettä ei tule, laite ei toimi tehokkaasti. Tärkeää on myös varmistaa, että kondensoituva vesi pääsee poistumaan laitteesta suunnitellusti; esimerkiksi rakennuksen kivijalkaan ohjautuvat poistovedet voivat hiljalleen kehittyä jopa kosteusvaurioksi.
Toiminnan tarkkailu. Laitteen toimintaa tulee tarkkailla säännöllisesti. Kuuntele, onko laitteessa epätavallisia ääniä ja tarkkaile, tuottaako laite ohjelmoitua (lämmintä tai kylmää) lämpötilaa. Epätavalliset äänet tai tehon heikentyminen voivat viitata ammattilaisen apua vaativaan ongelmaan.
Maalämpöpumpun toiminta ja huolto
Maalämpöpumppu hyödyntää maaperän, kallion tai pohjaveden tasaisesti varastoimaa lämpöenergiaa rakennusten lämmitykseen ja tarvittaessa viilentämiseen. Sen toimintaperiaate perustuu lämpöpumpun kykyyn siirtää lämpöä matalamman lämpötilan alueelta korkeamman lämpötilan alueelle.
Maalämpöjärjestelmä koostuu pääasiassa kolmesta osasta: lämpöpumpusta, lämmönkeruupiiristä sekä lämmönjakojärjestelmästä. Lämmönkeruupiiri sijaitsee maan alla joko vaaka-asennossa lähellä maanpintaa tai pystyasennossa syvissä rei’issä, ja se sisältää kiertävän vesiseoksen, joka absorboi maaperästä lämpöä, joka siirretään pumpun avulla rakennuksen lämmitysjärjestelmään.
Lämpöpumpussa vesiseoksen lämpö siirretään korkeammalle lämpötilatasolle kompressorin avulla, minkä jälkeen lämmin ilma tai vesi jaetaan rakennukseen lämmitysjärjestelmän kautta. Viilennystoiminnossa prosessi on käänteinen, eli rakennuksesta siirretään lämpöä takaisin maahan sisätilojen viilentämiseksi.
Maalämpöpumpun tehokkuus perustuu maaperän kykyyn varastoida lämpöä ja pitää lämpötila suhteellisen vakiona ympäri vuoden. Hankintakustannuksiltaan hintavamman ratkaisun etuna on korkea energiatehokkuus ja alhaiset käyttökustannukset, joilla syntyy säästöä pitkällä aikavälillä.
Maalämpöpumpun perushuoltotoimet voi suorittaa itse – ja loput ammattilaiselle
Maalämpöpumpun huolto on tärkeä osa järjestelmän ylläpitoa. Järjestelmän tekninen rakenne keskittää monet huoltotoimista erityisesti järjestelmän tarkkailuun ja peruspuhdistukseen. Muutamia toimenpiteitä, joita järjestelmälle voi ja tulee suorittaa itse:
Ohjauspaneelin tarkistaminen. Erityisesti lämmityskaudella, jolloin energiaa kuluu paljon, on tärkeää tarkistaa maalämpöjärjestelmän infopaneeli viikoittain mahdollisten vikatilojen varalta. Järjestelmän vikaantuessa on hyvä olla mahdollisimman nopeasti yhteydessä huoltoliikkeeseen.
Järjestelmän visuaalinen tarkastus. Säännöllisesti tulee tarkistaa, ettei lämmönkeruupiiristön alueella ole vaurioita tai eroosion merkkejä, erityisesti jos keruupiiri on asennettu maan pinnalle.
Tarkasta lämpöpumpun ja lämmönjakojärjestelmän laitteet mahdollisten vuotojen, korroosion tai muiden vaurioiden varalta.
Suodattimien tarkistus ja puhdistus. Myös maalämpöpumput voivat sisältää suodattimia tai sihtejä nestekierron osissa, ja ne tulee tarkistaa ja puhdistaa tai vaihtaa valmistajan ohjeiden mukaisesti. Myös keruupiirin paisuntasäiliössä sijaitsevan lämmönkeruunesteen määrää on hyvä seurata tarkastamalla sen riittävä taso säiliöstä säännöllisesti.
Lämmönjakojärjestelmän toimivuuden seuraaminen. Varmista säännöllisesti, että lattialämmityksen jakotukit, patterit tai muut lämmönjakolaitteet ovat puhtaita ja toimivat oikein. Ilmaa lämmitysjärjestelmä tarvittaessa poistaaksesi ilmalukot, jotka voivat heikentää lämmitystehokkuutta.
Järjestelmän paineen ja lämpötilan seuranta. Tarkkaile järjestelmän painemittareita ja lämpötilanäyttöjä varmistaaksesi, että ne pysyvät normaaliarvoissa. Poikkeamat voivat viitata vuotoihin tai muihin ongelmiin järjestelmässä.
Sähköisten komponenttien tarkistus. Tarkista, että kaikki sähköliitännät ovat kunnolla kiinni ja ettei merkkejä ylikuumenemisesta ole. Älä kuitenkaan koske sähköosiin ilman vaadittavaa osaamista.
Ilma-vesilämpöpumpun toiminta ja huolto
Ilma-vesilämpöpumppu siirtää ulkoilmasta saatavan lämmön tehokkaasti vesipohjaiseen lämmitysjärjestelmään, kuten pattereihin, lattialämmitykseen tai käyttöveden lämmitykseen. Ilma-vesilämpöpumpussa yhdistyvät ilmalämpöpumpun ja vesilämmitysjärjestelmän edut.
Ilmavesilämpöpumpun toimintaperiaate perustuu ulkoilman lämpöenergian hyödyntämiseen: ulkoyksikkö kerää ulkoilmasta lämpöä, joka siirretään sisäyksikölle. Täältä lämpö siirretään veteen, jota kierrätetään lämmitysjärjestelmässä. Pumpun kompressori nostaa kerätyn lämmön lämpötilaa lämmittämisen kannalta riittävän korkeaksi.
Laitteiden tehokkuus ja suorituskyky vaihtelee ulkoilman lämpötilan mukaan. Modernit ilma-vesilämpöpumput on suunniteltu toimimaan tehokkaasti myös kylmissä olosuhteissa, mikä tekee niistä erinomaisen ja energiatehokkaan valinnan kylmien talvien alueille, joilla tarvitaan ympärivuotista ratkaisun lämmitykseen ja viilennykseen.
Ilma-vesilämpöpumpun perushuoltotoimet voi suorittaa itse – ja loput ammattilaiselle
Ilma-vesilämpöpumpun huolto on tärkeää laitteen käyttöiän sekä sen toiminta- ja energiatehokkuuden kannalta. On hyvä muistaa, että tietyt huolto- ja korjaustoimet, kuten kylmäaineen täyttö tai järjestelmän paineistaminen tulee jättää ammattilaiselle.
Useita huoltotoimenpiteitä voi ja tulee suorittaa itse; tämä auttaa ylläpitämään laitteen optimaalista toimintaa ja vähentää laajempaa korjaustarvetta. Näitä ovat muun muassa:
Suodattimien puhdistus. Ilma-vesilämpöpumpun sisäyksikössä olevat suodattimet tulee puhdistaa säännöllisesti. Puhdistus varmistaa, että laite toimii tehokkaasti ja ilmanlaatu pysyy hyvänä. Suodattimet voi usein puhdistaa imuroimalla tai pesemällä vedellä, riippuen valmistajan ohjeista.
Ulkoyksikön tarkastus. Tarkasta ulkoyksikkö säännöllisesti lehtien, oksien ja muun roskan varalta, jotka voivat estää ilmankierron ja heikentää laitteen tehokkuutta. Varmista myös, että ulkoyksikön ympärillä on riittävästi vapaata tilaa. Tarkasta lisäksi sulatusvesikaukalo roskien, oksien ja jäätymisen varalta.
Järjestelmän visuaalinen tarkistus. Tee säännöllisesti visuaalinen tarkistus havaitaksesi mahdolliset vuodot tai muut näkyvät viat laitteiston putkistoissa ja liitännöissä. Merkitse epätavalliset havainnot ja kutsu tarvittaessa ammattilainen.
Lämmönvaihtimen puhdistus. Lämmönvaihtimen puhdistus voi olla tarpeen, erityisesti ulkoyksikössä, jossa lika ja roskat voivat kertyä. Tämä työ voi vaatia erityistä varovaisuutta ja tietyissä tapauksissa ammattilaisen apua.
Järjestelmän toiminnan seuranta. Seuraa järjestelmän toimintaa ja lämpötilan säätelyä varmistaaksesi, että se toimii odotetulla tavalla. Epänormaalit äänet tai teho-ongelmat voivat olla merkkejä huollon tarpeesta.
Muita seurattavia asioita:
- ilma-vesilämpöpumpun sisäyksikössä tai sisäyksikön läheisyydessä sijaitseva lämmitysverkoston painemittarin lukema pysyy tasaisena
- ohjauspaneelin näytössä ei ole virheilmoitusta
- patterit ovat kauttaaltaan tasaisen lämpöisiä
- lattialämmityskohteessa kaikki huoneet, joiden lämpötilaa ei tarkoituksella rajoiteta huonetermostaatilla, lämpiävät keskenään samaan tahtiin
Teho-Posako huoltaa lämpöpumput valmistajasta riippumatta
Säännöllinen, itse suoritettu huolto yhdessä ammattilaisen määräaikaishuollon kanssa varmistaa lämpöpumpun tehokkuuden ja pitkän käyttöiän. Vaikka monet huolto- ja ylläpitotoimista voi suorittaa itsekin, on tietyt huoltotoimenpiteet ja korjaukset aina jätettävä ammattilaiselle. Me Teho-Posakolla autamme vaativammissa toimenpiteissä.
Hoidamme vuosien kokemuksella ja taidolla mm. lämpöpumppujen sähköosien ja kylmäaineen käsittelyn sekä monimutkaisemmat mekaaniset ongelmat.
Lämpöpumpun säännöllinen tarkkailu kannattaa myös huollon saatavuuden näkökulmasta etenkin sesonkien kynnyksellä:
Tilaamalla huollon hyvissä ajoin keväällä varmistat laitteesi optimaalisen tehokkuuden ja toimivuuden kesähelteillä. Huollon kutsumista ei kannatta jättää heinäkuulle – huoltojonot ovat tuolloin pitkiä muidenkin kärsiessä tukalasta kuumuudesta.
Mikäli lämpöpumpussasi ilmenee ongelmia tai sinulla on kysymyksiä laitteesi toiminnasta tai huollosta, ota meihin yhteyttä. Autamme mielellämme Kuopiossa ja lähialueilla.