Ilmalämpöpumpun käyttäminen talvipakkasilla

Joka talvi saamme kyselyjä ilmalämpöpumppujen oikeaoppisesta käyttämisestä talven aikana, ja etenkin kovilla pakkasilla. Listasimme tähän asioita, jotka kannattaa huomioda saadakseen ilmalämpöpumpustaan parhaan hyödyn talvenkin aikana ja varmistaakseen laitteen toiminnan jatkossakin.

Pidä pumppu lämmitysasetuksella

Älä pidä ilmalämpöpumppua automaattiasetuksella. Mikäli pidät ja muut lämmönlähteet nostavat huonelämpötilan yli kohteeksi määritetyn, alkaa ilmalämpöpumppu viilentämään. Sen sijaan säädä ilmalämpöpumppu lämmitysasetukselle ja kohdelämpötila muutaman asteen suuremmaksi kuin muissa lämmönlähteissä. Puhallus kannattaa pitää maltillisena.

Älä suotta sammuta ja käynnistä pumppua useasti

Pakkasjaksollakin uudemmat ilmalämpöpumput voivat hyvin olla päällä. Mitä uudempi laite, sitä pakkasvarmempi se on. Vanhemmissa ilmalämpöpumpuissa voi olla hyvä sammuttaa se, mikäli yli 25 asteen pakkasia on luvassa useammaksi kuin muutamaksi päiväksi. Tällöin laite kannattaa sammuttaa jo ennen pakkasen nousua ja käynnistää se uudestaan vasta kun keli on lauhtunut 15 pakkasasteen tienoille. Pahin virhe, jonka voi ilmalämpöpumpun talvikäytössä tehdä, on pitää se muuten sammutettuna ja kytkeä päälle kovilla pakkasilla.

Pidä ulkoyksikkö puhtaana lumesta ja jäästä

Ulkoyksikön oikeaoppinen asennus auttaa talvellakin, jolloin siihen uhkaa kertyä lunta ja jäätä. Pidä huolta, että ulkoyksikkö pysyy vapaana ja mahdollisesti poistoputkesta valuva vesi pääsee virtaamaan vapaasti. Puhdista ulkoyksikkö tarpeen tullen lumesta ja jäästä.

Kuuntele laitetta

Etenkin vanhempien ilmalämpöpumppujen kanssa joutuu pakkasilla pitämään vähän tarkempaa huolta niiden toiminnasta, mutta manuaalin opiskelu ja maalaisjärki auttaa pitkälle. Mikäli laite pitää outoa ääntä, niin se on selkeästi merkki siitä, että pakkaset ovat vähän liikaa sille. Seuraamalla laitteesi toimintaa ja lämpömittaria opit kyllä nopeasti, missä lämpötiloissa laitteesi vielä toimii sulavasti ja pystyt jatkossa ennakoimaan tulevien pakkasjaksojen varalle.

Lisätietoa ilmalämpöpumpuista

Ilmalämpöpumput
Ilmalämpöpumppu ainoana lämmönlähteenä
Ilmalämpöpumpun ostajan muistilista
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön huoltaminen