Ympäristönäkökohdat vaikuttavat yhä enemmän ihmisten kulutustottumuksiin. Ympäristövastuullisuuden osalta kodinelektroniikka-ala on viimeiset vuosikymmenet ollut kuitenkin yhtä villiä länttä. Valmistuskustannukset on ajettu niin alas, ettei varsinkaan halvimman hintaluokan laitteita kannata enää korjata uuden hankkimisen ollessa yksinkertaisesti halvempaa.
Silti useimmille meistä hinta on edelleenkin tärkein tekijä hankintoja tehdessä, mutta perustotuus säilyy: halvalla ei saa hyvää. Pitkässä juoksussa sekä kustannusten että ekologisuuden kannalta paras ratkaisu on ostaa laadukas laite, joka on huollettavissa ja korjattavissa ja jonka elinkaari on siksi tavallista Kiina-kampetta pidempi.
Teho-Posakon 1970-luvulle juontuvat juuret ovat kodinkoneiden huollossa. Nykyään toiminta kattaa laaja-alaisesti kaiken sen, mistä puhutaan kodintekniikkana: muun muassa ilmastointilaitteiden, lämmitysjärjestelmien ja laitoskoneiden huollon. Monipuolinen huollon ja kunnossapidon osaaminen on se kivijalka, joka on mahdollistanut yrityksen kasvun ja pitänyt sen toiminnassa viidettä vuosikymmentä. Korjaamalla ja huoltamalla laitteita yritys on kiertotalouden ytimessä.
– Huoltopalvelu on se mistä meidät tunnetaan. Kaikki toimintomme nivoutuvat sen ympärille. Olemme ekologinen energiatalo. Myymme vain laadukkaita ja kestäviä tuotteita. Sellaisen hankkiminen on kuluttajalta ekoteko, sanoo toimitusjohtaja Esko Airaksinen.
“Kannattaako tuota korjata?”
EU:n ekosuunnitteludirektiivi edellyttää, että laitteiden korjattavuutta, kierrätettävyyttä ja kestävyyttä parannetaan jatkuvasti. Eri tuotteita koskevia määräyksiä annetaan nyt kiihtyvällä tahdilla. Määräykset edellyttävät muun muassa, että laitteet ovat avattavissa korjaamista varten ja että varaosia ja korjausohjeita on saatavilla.
– Kaikista heikkolaatuisimpia laitteita ei jatkossa saa enää myydä. Tilannehan on ollut jo pitkään se, että tiettyjä laitemalleja ei yksinkertaisesti pysty huoltamaan. Niitä ei oikeastaan ole edes tarkoitettu korjattavaksi. Hajottuaan ne menevät suoraan romuun, Airaksinen kuvailee.
Airaksisen mielestä kuluttajaa ei silti pidä syyllistää. Jos uuden hankkiminen on taloudellisesti kannattavampaa kuin vanhan korjaaminen, kuka tahansa meistä toimisi samoin.
– Ei korjaamista juuri kukaan pidä enää vaihtoehtona. Lähinnä meille soittelevat haluavat varmistua, että uuden laitteen ostohan se on edessä. Yleisin kysymys on, että “kannattaako tuota enää korjata”. Eikä se ole kuluttajan vika tietenkään, sillä eihän hänelle edes anneta mahdollisuutta toimia ekologisesti, kun laitteiden laatu on sitä mitä on.
Miten Teho-Posako valitsee myymänsä tuotteet?
Teho-Posakon hyvä maine perustuu siihen, että yritys myy vain laadukkaita tuotteita ja huoltaa kaiken myymänsä. Siksi myyntiin ei mitä tahansa humpuukia oteta.
– Tuotteen pitää olla testattu ja luotettava. Sillä pitää olla hyvä maahantuoja, jolta saa varaosia ja takuuhuollon. Meidän pitää myyjäliikkeenä olla ammattitaitoinen. Koko tämän ketjun pitää olla kunnossa, muuten lopputulos on susi. Teho-Posakon pitkän historian takeena on ollut nimenomaan asiakkaiden luottamus.
Ammattitaito piilee juuri sen arvioinnissa, mitkä tuotteet ovat niin laadukkaita että niitä kehtaa myydä. Ammattiliikkeenä Teho-Posako tekee valinnan asiakkaan puolesta, ja hän voi luottaa saavansa rahoilleen vastinetta. Eikä ole mikään salaisuus, että hyvin hoidettu huoltopalvelu on pohjatyötä myynnille.
– Helpomminhan sitä huoltomiestä uskoo kuin myyntimiestä.
Ekologisuus on yhtä kuin energiatehokkuus
Lämpöpumppujen ja aurinkosähköjärjestelmien kysyntä on Airaksisen mukaan kasvanut ilmastotietoisuuden lisääntyessä. Nykyään Suomessa käytössä olevat lämpöpumput imevät maasta, ilmasta ja vedestä energiaa yhden ydinvoimalan verran. Energiatehokkuus on lämpöpumppujen valtti. Esimerkiksi suoraan sähkölämmitykseen verrattuna ilmalämpöpumppu antaa parhaimmillaan yli viisinkertaisen lämpötehon.
Laadukkaan ilmalämpöpumpun käyttöikä on 10–15 vuotta ja maalämpöpumpulla huomattavasti pidempi kunhan niitä huolletaan oikein. Teho-Posakon myymillä lämpöpumpuilla on yleensä 3–5 vuoden takuu. Teknologian kehittyessä pumppujen käyttöikä kasvaa ja hankkimiskustannukset pienenevät. Toisaalta halvimpien mallien kohdalla se tarkoittaa samaa laadun heikkenemistä kuin muidenkin kodinkoneiden kohdalla.
– Halvat lämpöpumput saattavat hajota heti ensimmäisenä käyttövuonnaan. Siinä saa kuluttaja sitten aprikoida, että kuka sen korjaa ja mistä varaosat saa. Eivät helppoheikkien kauppaamat laitteet ole koskaan ammattilaisliikkeiden myymien vertaisia.
Lämpöpumput ovat Airaksisen mukaan tulleet jäädäkseen ja niitä myydään koko ajan enemmän. Toinen kasvava trendi lähitulevaisuudessa on aurinkosähkön käyttö. Sen suhteen ollaan vasta alkutaipaleella.
– Ihmiset alkavat nyt suhtautua realistisesti aurinkosähköjärjestelmien mahdollisuuksiin. Tekniikka kehittyy koko ajan ja alkaa vakuuttaa skeptisimmätkin kuluttajat. Nyt aletaan olla siinä vaiheessa, että aurinkosähköjärjestelmä on varteenotettava ratkaisu kotitalouksien energiatehokkuuden parantamiseen.