Maalämpö vanhaan taloon

Maalämpö on nykyään todella suosittu lämmitysjärjestelmä uudiskohteissa, mutta se sopii aivan yhtä mainiosti myös vanhaan taloon korvaamaan nykyinen lämmönlähde. Vaikka tällä hetkellä sähkö ja öljy ovat kohtalaisen edullisia, niiden hintojen muutoksista ei ole mitään takeita, ja todennäköisesti ne tulevat nousemaan paljon vuosien saatossa. Jos haluat varmistaa aina edullisen lämmitysjärjestelmän kotiisi, maalämpö on siihen paras. Oli kesä tai talvi, satoi tai paistoi, maasta saatavan energian määrä pysyy vakiona. Kaiken lisäksi maalämpö on todella ympäristöystävällistä, koska energianlähteenä on maapallomme oma lämpö. Sähkömäärä, joka kuluu itse pumpun käyttämiseen on häviävän pieni verrattuna suoran sähkölämmityksen käyttämään määrään.

Öljylämmityksestä tai kaukolämmöstä maalämpöön

Helpoin siirtyminen maalämpöön saadaan, jos kohteessa on jo valmiiksi vesikiertoinen lämmitys, eli esimerkiksi öljylämmitys tai kaukolämpö. Myös sähkölämmitteisiin kohteisiin asennus onnistuu, mutta silloin tarvitaan suurempi remontti pattereiden ja vesikierron asennuksineen. Vanhaan taloon maalämpöä asennettaessa ensimmäisenä täytyy selvittää lämmitystehon tarve, joiden perusteella pystytään valitsemaan paras maalämpöpumppu sekä energiakaivon suuruus. Esimerkiksi patterikiertoinen järjestelmä vaatii korkeamman lämpötilan järjestelmässä kiertävälle vedelle kuin lattialämmitykseen perustuva järjestelmä, ja tämä johtuu suoraan lämpöä jakavan pinnan suuruudesta. Myös käyttöveden tarve vaikuttaa järjestelmän kokoon, jos talossa on amme, jota käytetään saunomisen ja suihkuttelun yhteydessä, on usein tarve asentaa erillinen lämminvesivaraaja takaamaan lämpimän käyttöveden riittäminen.

Vanhasta vesikiertoisesta lämmitysjärjestelmästä maalämpöön siirtyminen tapahtuu nopeasti, joten ei ole väliä tehdäänkö siirtyminen kesällä vai vaikka talvella. Kertainvestointina maalämpöön siirtyminen maksaa useita tuhansia, mutta mikäli et harkitse vielä talosi myyntiä lähivuosina, se maksaa itseään takaisin nopeasti. Myös uuden kodin etsijät arvostavat maalämpöä enemmän kuin öljy- tai kaukolämmitystä, joten se on myös myyntivaltti sinulle. Asennuskustannuksiin pystyy hakemaan kotitalousvähennystä, ja me muistutamme ja autamme myös siinä.

Lisätietoa maalämmöstä

Maalämpöpumput
Kuinka maalämpö toimii