Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön huoltaminen

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö kaipaa huomiota etenkin syksyllä ja talvella. Muunakin aikana kannattaa aika-ajoin tarkistaa sen kunto ja puhdistaa tarvittaessa roskat ympäriltä sekä yksikön sisältä. Mikäli ulkoyksikkö on sijoitettu suojakotelon sisälle, täytyy varmistaa että ilma pääsee kiertämään kotelon sisällä oikein. Varmin tapa on ostaa ilmalämpöpumpun valmistajan oma kotelo. Mikäli kotelo on suunniteltu väärin, voi ilmalämpöpumpun toiminta heiketä, ja pahimmassa tapauksessa laite voi jopa rikkoontua.

Syksyllä putoavat lehdet ja neulaset voivat eksyä ulkoyksikön kotelonkin sisään, ja nämä olisi tärkeää puhdistaa ennen talven tuloa. Talvella ulkoyksikön ympäristöstä täytyy luoda lumet, jottei laite hautaudu lumeen, ja huolehtia että kennon sulatusvedet eivät kasaannu laitteen alle. Hyvä konsti on laittaa talveksi sopivan kokoinen asti keräämään vedet, ja astia täytyy muistaa tyhjentää säännöllisesti.

Ulkoyksikkö huurtuu, jäätyy ja kerää tuiskulunta talvella, mutta kaikki tämä on normaalia. Mikäli jäätä alkaa olemaan runsaasti, kannattaa säätää laite jäähdytystoiminnolle, jolloin ulkoyksikkö lämpenee ja sulattaa jäätä ja lunta. Mikäli jäätä on useamman sentin kerros, kannattaa se sulattaa pois lämpimän veden avulla. Tässä tapauksessa laite täytyy kytkeä ensin pois päältä. Jäätä ei koskaan saisi poistaa hakkaamalla sitä, edes tylpällä esineellä. Ulkoyksikköä ei ole rakennettu kestämään sellaista tärinää ja iskuja.

Lisätietoa ilmalämpöpumpuista

Ilmalämpöpumput
Ilmalämpöpumppu ainoana lämmönlähteenä
Ilmalämpöpumpun käyttäminen talvipakkasilla
Ilmalämpöpumpun ostajan muistilista