Ilmalämpöpumpun ostajan muistilista

Ilmalämpöpumppu sopii todella monenlaisiin kohteisiin, mutta on muutamia asioita, jotka pumppua hankkiessa kannattaa muistaa:

  1. Ilmalämpöpumpun mitoitus

Ilmalämpöpumppuja on monen tehoisia ja pumppu pitäisi aina mitoittaa tarpeen mukaan. Tehokkaammat pumput toki voivat maksaa jonkin verran enemmän kuin vähempitehoiset, mutta jos valitaan kohteen suuruuteen nähden turhan tehoton pumppu, ei sillä saada samanlaista säästöä sähkönkulutuksesta. Myös turhan tehokas pumppu suhteessa kohteeseen ei pääse oikeuksiinsa ja toimimaan parhaalla hyötysuhteella. Oikean tehoisen ilmalämpöpumpun valinnassa kannattaa aina luottaa ammattilaiseen, niin saa varmasti sopivan laitteen kyseiseen kohteeseen.

  1. Ilmalämpöpumpun sijoitus

Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö kannattaa sijoittaa niin, että sen luota on mahdollisimman hyvä ilmankulku ympäri asuntoa. Sisäyksikkö ei suositella sijoitettavaksi esimerkiksi suoraan sohvan yläpuolelle koska ilmavirta voi tuntua epämiellyttävältä. Keittiöön tai suoraan sen läheisyyteen sijoitettavan sisäyksikön puhdistuksista täytyy pitää hyvä huoli ruoanvalmistuksessa ilmaan nousevien käryjen ja rasvojen takia.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikölle paras sijoituspaikka on mahdollisimman hyvin tuulettuva. Kesäaikaan paras sijainti olisi varjoinen, mutta tällä ei ole ratkaisevan suurta merkitystä asennuksen kannalta.

Ilmalämpöpumpun ulko- ja sisäyksiköiden paikoille parhaat vaihtoehdot saat ammattilaiselta, joka osaa samalla kartoittaa laitteen mitoituksen.

  1. Ilmalämpöpumpun asennus

Ilmalämpöpumpun asentaminen on luvanvaraista, joten sitä ei saa tehdä itse. Asennuksessa käsitellään muunmuassa kylmäaineita, ja asentajalla täytyykin olla kylmäasentajankin ammattitutkinto. Itse asennetuilla ilmalämpöpumpuilla ei ole takuuta, ja mikäli väärin asennettu pumppu aiheuttaa vaurioita esimerkiksi rakenteille, kaikki vastuu on kuluttajalla.

  1. Milloin ilmalämpöpumppu voidaan asentaa

Asennukset tehdään mieluiten lumettomaan aikaan ja tarpeeksi lämpimässä kelissä, eli jos olet ilmalämpöpumppua harkitsemassa, tee hankinta ennen kovimpia pakkasia ja korkeita kinoksia.

Näihin ja muihin mieltäsi mahdollisesti askarruttaviin kysymyksiin vastailemme mielellämme myös kasvotusten tai puhelimessa. Jos ilmalämpöpumpun hankinta on mielessäsi, pyydä meidät ilmaiselle mitoitus- ja suunnittelukäynnille!

Lisätietoa ilmalämpöpumpuista

Ilmalämpöpumput
Ilmalämpöpumppu ainoana lämmönlähteenä
Ilmalämpöpumpun käyttäminen talvipakkasilla
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön huoltaminen