Ilmalämpöpumppu ainoana lämmönlähteenä

Meiltä kysytään usein, voisiko ilmalämpöpumppua käyttää talon ainoana lämmönlähteenä. Meidän leveysasteillamme ja talven kylmyydellä vastaus on valitettavasti ei. Leudoilla keleillä pelkkä ilmalämpöpumppukin riittää, mutta pakkasen kiristyessä ei ilmalämpöpumppukaan pysty tuottamaan lämpöä tarpeeksi.

Ilmalämpöpumppu toimii parhaiten tukevana lämmönlähteenä, pienissä kohteissa voi pelkkä takkakin riittää muuksi lämmönlähteeksi, mutta esim. omakotitaloissa kannattaa käyttää sähkö-, öljy- tms. Lämmitystä. Parhaan hyödyn ilmalämpöpumpusta saa, kun asentaa toisen lämmitystavan tavoitelämmön asteen tai pari ilmalämpöpumpun tavoitelämpöä pienemmälle. Tällöin se lämmitystapa aktivoituu vasta kun ilmalämpöpumpun teho ei enää yksinään riitä lämmittämään.

Ilmalämpöpumppu on tehokkaimmillaan n. -10-10 °C, ja Suomessa vietetään melkoisen pitkät ajat noiden ulkolämpötilojen välillä. Mikäli kohde ei ole suuri voi pelkkä ilmalämpöpumppu riittää hyvinkin lämmönlähteeksi noilla lämpötiloilla. Suurempaan tarvitaan jo useampi pumppu tai ainakin sisäyksikkö, jotta lämpö saadaan leviämään ympäri sisätilaa.

Toivottavasti tämä selvensi monen mietintää aiheesta. Mikäli haluat keskustella ammattilaisen kanssa aiheesta, kysy rohkeasti lisää!

Lisätietoa ilmalämpöpumpuista

Ilmalämpöpumput
Ilmalämpöpumpun käyttäminen talvipakkasilla
Ilmalämpöpumpun ostajan muistilista
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön huoltaminen