Aurinkosähkö kasvattaa suosiotaan Suomessakin, mutta yhtenä sen laajenemista hidastavana tekijänä tuntuu olevan huoli siitä, saako auringosta näillä leveysasteilla tarpeeksi energiaa. Tämä huoli on turha, sillä auringon säteily on Suomessa lähes yhtä suurta kuin aurinkoenergiaa paljon hyödyntävissä Keski-Euroopan maissa.

Auringon säteily jaetaan kahteen luokkaan; auringosta tulevaan suoraan säteilyyn sekä maasta, pilvistä ja ilmakehästä heijastuvaan hajasäteilyyn. Suomessa hajasäteily on suoraa säteilyä merkittävämpää hyödyntämisen kannalta. Kun tämän huomioi muunmuassa aurinkopaneelien sijoittamisessa, pystyy aurinkosähköjärjestelmästä saamaan parhaat tehot irti.

Aurinkopaneelien optimi asennuskulma on noin 35-45 astetta. Paneelien asennuksessa täytyy ottaa huomioon alueen varjostukset, koska ne luonnollisesti pienentävät energian saantia. Asennussuunta on yleensä suoraan etelään, ellei ole perusteltua asentaa paneeleja joko enemmän itään tai länteen päin.

Suomessa aurinkoenergian saanti vaihtuu paljon vuodenaikojen mukaan, kesän ollessa luonnollisesti energiatehokkain aika. Myös kevät- ja syyskuukausina aurinkosähköstä saadaan kuitenkin hyötyä irti, kun omaa sähkönkäyttöään ajastaa valoisuuden mukaan. Esimerkiksi sähköä kuluttavia kodinkoneita, kuten pesukoneita, kannattaa pyörittää valoisan aikaan, jolloin ne pystyvät hyödyntämään aurinkosähköä. Auringon energiaa pystyy myös varaamaan esimerkiksi lämminvesivaraajan avulla ja ylijäämäsähkön ostaa oma sähköyhtiösi.

Ainoaksi sähkönlähteeksi kotitalouteen aurinkosähköstä siis ei ole, mutta sillä pystyy leikkaamaan ostosähkönkulutustaan huomattavasti. Kerromme mielellämme lisää!